Buitenhof-tuinmeubelen.nl 8.6 6265

Bescherming en onderhoud teakhouten tuinmeubelen

Teakhout tuinmeubelen | BuitenHof Tuinmeubelen

Teakhout is een prachtig natuurlijk materiaal met eigenschappen die perfect zijn voor langdurig buitengebruik. Het is belangrijk om uw teak tuinmeubelen goed te onderhouden, zodat ze er mooi uit blijven zien. Teakhout onderhouden is niet moeilijk. Wij vertellen u alles wat u moet weten over teakhout schoonmaken, beschermen en onderhouden. Zo heeft u jarenlang plezier van uw teakhouten tuinmeubelen.

Ga direct naar:
- Wat is teakhout? 
- Waarom teakhout onderhouden?
- Teakhouten tuinmeubelen schoonmaken
- Teakhouten tuinmeubelen beschermen
- Persoonlijk advies 

Wat is teakhout?

Teakhout komt van de teakboom, een boom die tot wel 40 meter hoog kan groeien en van oudsher in Zuid-Azië groeit. De teakboom groeit langzaam en daarom is teakhout een duurzaam product. Dankzij de langzame groei van de teakboom, krijgt het hout eigenschappen die erg geschikt zijn voor buitengebruik. De jaarringen komen dicht tegen elkaar aan te zitten, waardoor het percentage olie en vet toeneemt. Het hout droogt hierdoor niet uit en de levensduur van het hout wordt verlengd. Daarnaast rot teakhout niet, wat het onderhoud makkelijker maakt. Bij BuitenHof vinden we het belangrijk dat ons hout op een duurzame, legale manier wordt gekweekt en gekapt. Daarom is al ons teakhout SVLK gekeurd en wordt al het hout geregistreerd. Bij ons bent u ervan verzekerd dat er gebruik is gemaakt van legaal, duurzaam en sterk teakhout in al onze meubels.

Teakhout tuinmeubelen |BuitenHof Tuinmeubelen

  

Vinkje Hoge kwaliteit teak
Vinkje SVLK gekeurd
Vinkje Sterk en duurzaam
Vinkje Natuurlijke en warme uitstraling
Vinkje Rottingsvrij

Waarom teakhouten tuinmeubelen onderhouden?

Het onderhouden van teakhout is niet moeilijk als u dit regelmatig doet. Met goed onderhoud verlengt u de levensduur van uw tuinmeubelen en blijft het hout er prachtig uitzien. Met het juiste onderhoud wordt teakhout zelfs mooier omdat het hout met de jaren gaat ‘leven’. Door de natuurlijke oliën in het hout is de kans op scheuren minimaal. Wel kunnen er hele kleine haarscheurtjes ontstaan, dit is een natuurlijk proces.

  

Teakhout schoonmaken


Welke schoonmaakmiddelen gebruiken voor teakhouten tuinmeubelen?

Voor teakhout hebben wij speciale onderhoudsmiddelen ontwikkeld. Deze zijn mild voor het hout en laten geen zeepresten achter die kunnen gaan schimmelen. Teak meubelen reinigen met azijn, soda, chloor of bleek raden wij af. Ook teakhout behandelen met groene zeep is niet aan te raden. Deze schoonmaakmiddelen zijn te agressief voor de zachte bovenlaag van het hout. Daarnaast blijven er vaak zeepresten achter in de structuur van het hout waardoor er schimmel ontstaat. Teak meubelen reinigen met bleekwater tast de kleur aan van het hout en kan ook de bovenlaag beschadigen. Daarnaast raden wij het gebruik van een hogedrukreiniger ook af. De hogedrukreiniger kan schade aan de zachte bovenlaag aanbrengen. Hierdoor ontstaat er een ruwe en ribbelige laag op het hout, de perfecte plek voor schimmels om te groeien. Maak teakhout daarom altijd schoon met de Life Outdoor Living Teak Cleaner. Dit product is speciaal gemaakt om vuil te verwijderen en schimmels tegen te gaan.

  

Hoe kunt u teakhouten tuinmeubelen schoonmaken?

Het schoonmaken van uw teakhouten meubel kunt u het beste in het voorjaar doen met onze Life Outdoor Living Teak Cleaner. Zo bent u weer helemaal voorbereid op een nieuw zonnig seizoen. Na het reinigen is het belangrijk om de Life Outdoor Living Teak Shield aan te brengen voor de beste bescherming tegen vuil en vlekken. Zo is dat omgevallen glas rode wijn op uw mooie teak tafel geen probleem.Voordat u begint is het verstandig om het meubelstuk op een harde ondergrond te zetten en alle spullen van de tafel af te halen. Trek altijd beschermende handschoenen aan om irritatie aan de huid te voorkomen. Daarna verwijdert u al het zand en bladeren met een borstel.

  

  

Benodigdheden teakhouten tuinmeubelen schoonmaken

      • Teak reiniger: Life Outdoor Living Teak Cleaner
      • Aluminium schuurspons
      • Water
      • Handschoenen

1

  

Bedek de ondergrond van de werkplek, zodat deze schoon blijft. Spoel het meubel vervolgens af met water. Pak de Teak Cleaner erbij en schud de fles goed voor gebruik (minimaal 1 minuut). Verdeel vervolgens een dunne laag Teak Cleaner over het oppervlak tot alles een dun laagje bevat. De poten of moeilijk bereikbare plekken kunnen met een doek ingesmeerd worden.

2

  

Pak een natte schuurspons en begin met het inwrijven van de cleaner. Wrijf hierbij altijd mee met de lengte van het hout om zo beschadigingen te voorkomen. Blijf net zo lang schuren tot het hout er schoon uitziet.

  

  

  

  

3

  

Veeg de tafel hierna schoon in de richting van de nerf met een aluminium- of schuurspons.Ten slotte spoelt u alles goed af met ruim water. Laat het hout daarna in de open lucht minimaal 48 uur drogen.

4

  

Nadat uw tuinmeubel goed droog is, kunt u de Teak Shield aanbrengen. Deze beschermt het hout tegen vlekken en beschadigingen en behoudt de natuurlijke kleur. Onder bescherming van teakhouten tuinmeubelen leest u meer over het gebruik van de Teak Shield.

Belangrijk: dek uw meubelen nooit af als deze nog nat zijn! Dit kan schimmel veroorzaken.

Instructievideo teak tuinmeubelen schoonmaken

Nog niet helemaal duidelijk? In onderstaande video laten we u zien hoe u teak tuinmeubelen schoonmaakt.

  

  

Teakhouten tuinmeubelen beschermen

Tijdens een gezellige barbecue, een etentje of een leuk tuinfeestje kan het gebeuren dat er vlek op uw teakhouten meubel komt. Vervelend natuurlijk, maar deze vlekken zijn te voorkomen door teakhout te beschermen met de Life Outdoor Living Teak Shield. Door dit twee maal per jaar aan te brengen beschermt u het hout tegen vocht, algengroei, vuil en vlekken door eet- en drinkresten. Teak Shield is een doorzichtige coating en heeft geen invloed op de kleur van het hout. Maak ouder teak eerst goed schoon met de Life Outdoor Living Cleaner voordat u de Life Teak Shield aanbrengt. Heeft u nieuwe teakhouten meubelen? Dan kunt u deze gelijk buiten zetten, omdat de meubelen in de fabriek al zijn behandeld. Wilt u de bruine kleur van het teakhout behouden? Gebruik dan eerst de Life Outdoor Living Teak Protector. Bekijk de video voor het aanbrengen van Teak Shield.

  

Stappenplan teakhouten tuinmeubelen schoonmaken

Om uw teakhouten tuinmeubel goed te beschermen, leggen wij hieronder uit welke stappen u het best kunt ondernemen. U kunt de handleiding voor het behandelen van teakhout ook downloaden.


Benodigdheden teakhouten tuinmeubelen beschermen

      • Life Outdoor Living Teak Shield
      • Handschoenen
      • Droge doek

1

  

Zorg ervoor dat uw tuinmeubel goed schoon en droog is voordat u begint met de behandeling. Het schoonmaken doet u met de Teak Cleaner. Als het tuinmeubel goed schoon en droog is, kunt u beginnen met de Teak Shield.

2

  

Om vlekken op de ondergrond te voorkomen is het aan te raden om een zeil onder het meubelstuk te plaatsen. Trek daarna beschermende handschoenen aan om irritatie aan de huid te voorkomen. Schud de fles Teak Shield voor minimaal 1 minuut voordat u deze gaat gebruiken.

  

3

  

Verdeel een dunne laag over het hout. Het oppervlak moet nat zijn, maar er moet geen plas ontstaan op het hout. Wrijf de Shield in met een droge doek en laat het 4 uur intrekken.

4

  

Breng een nieuwe laag Teak Shield aan met een droge doek. Laat het hout 48 uur goed drogen zonder invloeden van buitenaf. Leg geen beschermhoes of ander materiaal over het hout heen. Hierdoor kunnen vlekken ontstaan.

Kleurverandering

Bruine kleur

Teakhout kenmerkt zich door de mooie warme kleur. Door de invloed van de zon verandert deze bruine kleur na verloop van tijd in een natuurlijke grijstint. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u gebruik maken van de Life Outdoor Living Teak Protector om de donkere bruine kleur terug te krijgen. In de protector zit een UV filter waardoor het proces van vergrijzen wordt vertraagd. Als de grijze kleur na verloop van tijd weer zichtbaar is, dan is het tijd om het meubel weer te behandelen. Behandel het teakhout minimaal 1 keer per jaar om de kleur zo goed mogelijk te behouden. Gebruik na de Protector ook altijd de Teak Shield om het hout te beschermen tegen vuil en vlekken. 


Grijze kleur

Grijs teakhout heeft een greywash laag gekregen voor een mooie intense grijze kleur. Deze kleur vervaagt langzaam door invloed van de zon. Hierdoor komt langzaam de originele natuurlijke grijstint terug in het hout. Wilt u graag de intensieve grijze kleur behouden? Dan kunt u de Life Outdoor Living Colour Grey gebruiken. 


Natuurlijk grijze kleur

Wilt u graag de natuurlijke grijze kleur behouden? Gebruik dan de Life Teak Shield om het hout te beschermen tegen vlekken en vuil. De Teak Shield is namelijk doorzichtig en tast de grijze kleur niet aan. We raden aan om dit enkele keren per jaar aan te brengen om het hout optimaal te beschermen.

Beschermhoes voor teakhouten tuinmeubelen

Als u teakhouten tuinmeubelen langere tijd niet gebruikt, is het aan te raden om een goede beschermhoes te gebruiken. Hierdoor wordt het hout beschermd tegen neerslag, vorst, vallend blad en vogelpoep. Vraagt u zich af welke beschermhoes u nodig heeft? Een goede beschermhoes moet aan een aantal kenmerken voldoen. De hoes moet goed aansluiten, waterdicht zijn en het materiaal moet kunnen ademen. Daarom zijn onze tuinmeubelhoezen voorzien van een ventilatiesluis.

  

Beschermhoezen op maat

Omdat u bij BuitenHof zelf een set kunt samenstellen, kan het zijn dat uw tuinmeubelen afwijken van de standaard maten voor beschermhoezen. Daarom maken wij ook beschermhoezen op maat. U kunt gemakkelijk een gratis offerte aanvragen voor een beschermhoes op maat.

  

Beschermhoes tuinmeubelen | BuitenHof Tuinmeubelen

Persoonlijk advies? Kom naar één van onze winkels!

Heeft u vragen over het onderhoud van teakhouten tuinmeubelen? Neem dan telefonisch contact op of chat met een specialist van onze klantenservice.
- Vanuit Nederland: 0165 52 67 50
- Vanuit België: 03 80 84 504
U kunt natuurlijk ook mailen naar: service@buitenhoftuinmeubelen.nl 

Heeft u vragen over de aankoop van teakhouten tuinmeubelen? Neem dan telefonisch contact op of chat met een specialist van ons verkoopteam.
- Vanuit Nederland: 0165 52 67
- Vanuit België: 03 80 80 552
U kunt natuurlijk ook mailen naar: verkoop@buitenhoftuinmeubelen.nl